mówienie z ingrediencjami

Posted: Styczeń 19, 2013 in literatura amerykańska
Tagi: ,

Nagle dostałam się w zasięg energii prędkiej i gorącej, bardzo dobrej na dzień zimy:

Był to swoisty proces pożerania: opisując jakieś miejsce wbijał w nie zęby, niczym koza szarpiąca dywan. Opisując jakąś osobę zjadał ją żywcem, z kościami. Mówiąc o jakimś wydarzeniu pożerał każdy szczegół jak armia białych mrówek wkraczająca do lasu. W trakcie monologowania był wszędzie na raz. Atakował z góry i z dołu, z przodu, z tyłu i z flanków. Kiedy nie potrafił od razu załatwić się z tematem z braku słowa czy obrazu, przeskakiwał chwilowo na inny temat, szedł dalej, potem wracał do tamtego tematu i pożerał go z kretesem. Albo też podrzucał temat jak żongler i kiedy myśleliśmy już, że zapomniał o nim, że temat spadnie i roztrzaska się, on zręcznie wyciągał dłoń za plecami i łapał go, nawet okiem nie mrugnąwszy. Raczył nas nie tylko opowiadaniem, ale i słownictwem – słownictwem bogatym w nazwy potraw i zwierząt. Opowiadał zawsze na tle jakiegoś pejzażu, niczym protagonista zaginionego świata. Odpowiadał mu najlepiej pejzaż attycki, zawierał bowiem ingrediencje konieczne do tragicznego monologu. Wystarczy zobaczyć odkryte amfiteatry wśród wzgórz, aby zrozumieć, jak ważne jest takie otoczenie. Na przykład mówiąc o Paryżu, o Montmartrze, przyprawiał opis attyckimi ingrediencjami: tymiankiem, szałwią, turfem, złotogłowiem, miodem, czerwoną glinką, niebieskimi dachami, krzewami akantu, fioletowym oświetleniem, gorącymi skałami, suchymi wiatrami, kurzem, reziną, artretyzmem i wyładowaniami atmosferycznymi, które przetaczają się nad niskimi wzgórzami jak chyży wąż ze złamanym kręgosłupem.(…).

_____________________________________

Henry Miller – Kolos z Maroussi

więcej: marzenie ściętej głowy >>

zmrożone, zimne, mimo wszystko >>

człowiek, który potrafi opisać wszystko >>

Reklamy
Komentarze
  1. psiząb pisze:

    Ach! Ingrediencje-mniam, mniam

  2. signe pisze:

    PsiZębie, smaczna proza:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.